Национален фестивал Наука на сцената 4 в Севлиево
Национален фестивал Наука на сцената 4 в Севлиево / Община Севлиево, архив

Повече от 220 ученици и над 80 техни ръководители ще се включат в националния фестивал „Наука на сцената 4". Домакини на проявата са Община Севлиево и СОУ „Васил Левски" Събитието ще се проведе от 26 до 28 октомври. Фестивалът има за цел да предизвика и поддържа интереса на младите хора към природните науки като основна област на човешкото познание и като бъдеща кариера. Проявата дава възможност на учители и ученици да представят и приемат науката по нов начин, като демонстрират забавлението, което тя носи. Участници от над 40 училища, клубове и обсерватории  ще покажат своите идеи и проекти, свързани с  възможността, учители и ученици да осмислят и представят естествените науки по нов, оригинален начин, свързан с естетическото и емоционалното им съдържание, като целта му е да се повиши интереса към тях и да се разкрият възможностите и перспективите, които те им предоставят. В рамките на фестивала ще бъдат показани представления на сцена, които включват театрални постановки и серия опити, с времетраене до 30 мин., демонстриращи по атрактивен начин основните природни закони и принципи. Ще има щандове, на които ученици и учители ще представят експерименти и иновационни демонстрации, както и макети, модели, постери, рисунки.

Организатори са Националният организационен комитет (НОК) на програмата „Наука на сцената", Министерството на образованието, младежта и науката и Община Севлиево.

Проявата е част от Европейската програма "Science on stage" и ще бъде последван от едноименната международна изява през месец април 2013 г. в Полша и Германия.