Първа танцова спартакиада събира над 1000 участници във Велико Търново
Първа танцова спартакиада събира над 1000 участници във Велико Търново / netinfo

Над 1000 професионални танцьори и аматьори от около 50 школи и клубове в цялата страна ще участват в първата танцова спартакиада "Търновска царица". Фестивалът ще се проведе от днес до 28 октомври в Двореца на културата и спорта във Велико Търново под патронажа на кмета Даниел Панов.

Спартакиадата е за различни танцови стилове - съвременни, модерни, характерни, фолклорни и класически танци, латино шоу, бели денс, улични танци - хип-хоп, брейк, мюзикъл - театър и МТВ. По регламент участниците ще се изявяват соло, в дует, трио, малка група, формация или продукция, а поради ограниченото време ще трябва да представят пред журито не повече от три танца.

Международно жури ще оценява изпълненията на участниците. Сред членовете на комисията е проф. Хикмет Мехмедов, преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив и главен балетмайстор на Бургаската опера. Доц. д-р Антон Андонов е завеждащ катедра "Хореография" в пловдивския вуз. Хореографите Стефания Талия и Стефано Ризи пристигат от Италия, за да журират спартакиадата.

В рамките на фестивала ще се проведат конкурси за Мис и Мистър Спартакиада. Най-добрите изпълнители в различните стилове ще получат купи, медали и плакети, като наградният фонд е подсигурен от Община Велико Търново. Конкурсът се организира от Българската федерация по спортни танцови дисциплини, Сдружение за изкуства, спорт и образование "ЕРА-3000" с подкрепата на търновското кметство и домакинството на "ЗОКИ".