Приготвиха къщички и хранилки за птици в зоопарка
Приготвиха къщички и хранилки за птици в зоопарка / БДЗП, Цвета Нешева

15 къщички за птици бяха изработени по време на двудневна бригада в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Над 50 доброволци и членове на организатора - Българско дружество за защита на птиците /БДЗП/, се включиха в дейностите.

Къщичките са различни видове - за голям и син синигер, за горска ушата сова, червеногръдка и за кълвач. Те бяха изрисувани от доброволците и закачени в зоопарка. Там ще бъдат поставени и изработените от пластмасови бутилки и украсени с фолио хранилки със семена, предназначени за синигери, зеленики, чинки. Направени бяха и 10 от дърво - за кълвачи. От клони, слама и листа бе изработен "хотел" за насекоми - калинки и паяци, които ще могат на топло да прекарат в него зимата. Идеята е, че с такива насекоми се хранят птиците, подчертаха от БДЗП.

Доброволците подготвиха и закачиха из зоопарка допълнителни указателни табели, събраха над 60 чувала окапали листа за храна на животните през зимата, и засадиха във волиерата 30 храсти от любими на птиците видове - дива лоза, птиче грозде, касис и пираканта.

Организаторите си поставят за цел да превърнат инициативата в традиционна част от календара с обществени събития на Добрич.