Над 200 деца в Наука на сцената
Над 200 деца в Наука на сцената / Дарик Габрово, архив

„Физични демонстрации" на Никола Дюлгяров от СОУ „Васил Левски" Севлиево зае първо място в направлението демонстрационни експерименти в четвъртото издание на фестивала „Наука на сцената", който се проведе в Севлиево. Негов ръководител е Росица Конова.  Трето място бе отредено на „Багри от природата", с участието на учениците от НАГ Йоана Станчева, Вероника Колева, Виктория Николова, Биляна Петкова, Никола Богомилов и техните ръководители Илка Иванова, Мария Николова, Красинела Георгиева. В Направлението Научни макети, модели, постери, рисунки, кръстословици с второто място бе отличена Еко работилница Декстър - като си играем всичко ще узнаем, подготвена от деця и учители при ЦДГ „Радост" Севлиево.

Повече от 200 деца и над 80 техни ръководители,  представиха 46 презентации, 16 представления на сцена, 27 щанда с демонстрации, макети, модели постери. Фестивалът е продължение на Европейската програма "Science on stage" и има за цел да предизвика и поддържа интереса на младите хора към природните науки като основна област на човешкото познание и като бъдеща кариера. Първите три проекта от Представления на сцена, Щандове за иновационни идеи и демонстрации и Щандове за макети, модели, постери, рисунки ще бъдат представени пред Международния организационен комитет, който ще номинира участниците за Международния фестивал.

В подготовката и провеждането на тазгодишния национален фестивал взеха участие ученици и учители от всички училища на града домакин. Най-многобройна бе групата от СОУ „Васил Левски", като училището беше и главен организатор на мероприятието. Включиха се и 25 доброволци от Младежки център - Севлиево и Ученически съвет при СОУ „Васил Левски".