Фестивал на ученето през целия живот
Фестивал на ученето през целия живот / Областна администрация Враца

Фестивал на ученето през целия живот се проведе във Враца. Събитието е по инициатива на Министерството на образованието, младежта и науката в партньорство с Фондация на бизнеса за образованието и вестник „Аз-Буки" по проекта NELLII - Национална мрежа за инициативи и информация и ефективно учене през целия живот.

Програмата на Фестивала включваше семинари, концерти, демонстрации, работилници, уъркшопове, ателиета, лекции. Поради лошото време бяха отменени обученията на открито.

В Младежки дом - Враца бе организирана „Панорама на свободното време" - щандове подредени от институции, училища, неправителствени организации и др., които показаха творчески, образователни, консултативни занимания за свободното време.

Под надслов "И баба може" в Регионална библиотека „Христо Ботев"- Враца бе проведен тренинг за начални компютърни умения на възрастни хора с техните внучета. В СОУ „Христо Ботев" организираха уъркшоп по приложна химия с лектор доц.д-р Стефан Манев от СУ „Св.Климент Охридски"".

"Историята и традициите чрез ръцете ни" - демонстрации от експериментална група по археология към Исторически музей-Враца, „Красотата в земните недра" - лекция и представяне на сбирка от минерали от проф. Ангел Кунов, д.г.н. в Исторически музей - Враца, успешни подходи за социално включване на хората с увреждания на Център за социална рехабилитация и интеграция,

„Шоу за професионалисти" - демонстрация на практически умения на гимназисти от Враца по електротехника,кетъринг и фризьорство в фоайето на Читалище „Развитие" , „Изкуство за удоволствие" - концерт на Духовия оркестър при Читалище „Развитие" с участието на мажоретен състав на Центъра за работа с деца - Враца.

Проектът NELLII е високооценен и подкрепен от Европейската комисия. Ученето през целия живот е основен приоритет на Европейския съюз, защото е необходимо човешките ресурси да имат готовността за непрекъсната квалификация и преквалификация, предвид динамичното развитие на пазара на труда. Анализирайки положението в България, се наблюдава потребност от широкообхватни инициативи и кампании за популяризиране на ученето през целия живот.

С тази цел Министерството на образованието, младежта и науката започва изграждането на Национална мрежа от Съвети за учене през целия живот в 28 града, които да се превърнат в двигатели на инициативата по места. Идеята е да се обединят усилията на местно ниво, за да се направи ученето през целия живот по-достъпно и привлекателно за хората от всички възрасти.

На откриването на Фестивала в Младежки дом - Враца приветствия поднесоха Цветелина Теофилова, заместник областен управител на Област Враца и Митонка Червеняшка, началник отдел в РИО - Враца.