Нова международна награда за студио Румина в Литва
Нова международна награда за студио Румина в Литва / Сн. Личен архив студио „Румина“

17-годишната Ива Ангеличева, възпитаник на студио „Румина" при Военен клуб В. Търново, спечели специалната награда на директора на 12-я Международен конкурс „Каунас талент" г-жа Онуте Жукене, проведен от 24 до 30 октомври в Литва. Младата певица се завърна от Каунас и с още една награда - покана за безплатно участие в конкурса „Shining Star" в Истанбул през 2013 г.

Тази година „Каунас талент" събра над 80 индивидуални изпълнители, 18 вокални групи и 12 дизайнери от 15 държави - всички, състезаващи се в три тура в своите категории. Традиционно силно представяне записаха певците на Молдова, Украйна, Литва, Полша, Италия, Русия, Латвия и Естония.

На конкурса в Каунас Ива бе единствената изпълнителка от България. Правото да участва в 12-то издание на литовския фестивал тя получи на конкурса в Малт през м. април, който й донесе и номинация за участие в Световния шампионат на изкуствата в Холивуд. В Каунас талантливата великотърновка се представи с песните „Сам" от репертоара на Лили Иванова, „Maybe This Time" (Lisa Minnelli) и  "J`y crois encore" (Lara Fabian).

Международното жури в Каунас, в чийто състав беше и директорката на международния конкурс „Сребърна Янтра"  Румяна Начева, бе разделено на две бригади, които оценяваха изпълнителите по 50-бална система. Носителят на Гран при бе определен от журито на самия гала концерт след изпълнението на всички лауреати. Голямата награда бе присъдена на трио „Милениум" от Молдова. Гран при при моделиерите получи колекцията „Батик" на 22-годишна дизайнерка от Вилнюс.

Ива Ангеличева пее от 5-годишна в студио „Румина". Лауреат е на много наши и международни конкурси. Учи в Езикова гимназия „Проф. Д-р Асен Златаров" - френски и английски. Вокалната й подготовка в студио „Румина" води педагогът Светлин Георгиев, а преди конкурса в Турция, Ива има още куп отговорни участия в календара си.