Българите зад граница искат български колежи
Българите зад граница искат български колежи / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Да се открият български колежи в Гърция, Албания, Косово, Испания и САЩ. За това настояват сънародниците ни в чужбина. На четвъртата сесия на Световния парламент на българите, чийто домакин е Варна, те ще приемат обръщение към управляващите за разкриване на учебни заведения в тези страни.

Депутатите ще призоват правителството и да предприеме  действия за възстановяване на българското гражданство на българите от Република Македония, Егейска Македония, Западна Тракия и Западните покрайнини, придобито през 1941 г. и незаконно отнето през 1945 и 1952 г. Те ще поискат също да се увеличи приемът и да се осигурят 1000 стипендии на българчета от Македония, Западните покрайнини, Молдова и Украйна за обучение в средните и висшите училища в страната ни. Ще бъде приета и декларация относно враждебното отношение на правителството в Скопие към България.

Варна за четвърти път е домакин на редовната сесия на Световния парламент на българите. В рамките на двудневната среща, която започна вчера, около 200 сънародници от 28 страни дискутират въпроси и проблеми на българските общности.