50 домакинства компостират отпадъци пилотно в Община Павликени
50 домакинства компостират отпадъци пилотно в Община Павликени / DarikNews.bg
Ирена Генчева, еколог в Община Павликени
58347
Ирена Генчева, еколог в Община Павликени
Марияна Денчева, директор на ЦДГ "Вяра, Надежда и Любов"
  • Ирена Генчева, еколог в Община Павликени
  • Марияна Денчева, директор на ЦДГ "Вяра, Надежда и Любов"

50 компостера са раздадени пилотно на домакинства в Община Павликени. Съдовете се използват за преобразуване на органични отпадъци в торфена смес, която подобрява качеството на почвата и служи за торене. 38 компостера са раздадени по селата, а останалите 12 - в град Павликени.

Пластмасовите съдове са с вместимост 600 литра и побират по-малко от един кубик отпадъчна маса, обясни екологът на Общината Ирена Генчева. Съдовете имат капак отгоре и решетка отдолу, като се поставят директно върху почвата. По този начин микроорганизмите способстват за разграждането на отпадъците.

Компостерите са предоставени за ползване в еднофамилни къщи, които имат дворове. По този начин значително се намалява сметта, която изхвърлят домакинствата, каза Ирена Генчева. Общината е раздала съдовете през август, а първият компост ще се образува след шест месеца. Догодина отново ще бъдат закупени и предоставени компостери, като се обмисля идеята за въвеждане на данъчно облекчение на домакинствата, които ги ползват, допълни екологът.

Чуйте я в първия звуков файл.

Два компостера бяха поставени днес и в ЦДГ "Вяра, Надежда и Любов", която е първата детска градина в Павликени, спечелила проект "Компостирай в училище". Той се финансира от фирма, занимаваща се с подобен род дейност, и цели да изгради екологична култура у децата. По-големият компостер е предназначен за кухненското помещение, а по-малкият е поставен в двора на детското заведение. Представители на фирмата проведоха и едночасово занимание с малчуганите, на които разясниха какво е компостиране и ползите от него.

Детската градина, в която се обучават 120 деца, работи по екологични проекти от 2010 година. Оттогава малчуганите събират отпадъците си разделно в съответните кошчета за смет, обясни директорката Марияна Денчева.

Чуйте я във втория звуков файл.