Благотворителен дуатлон минава през Плевен
Благотворителен дуатлон минава през Плевен / archiv.DarikNews

За първи път, България участва в благотворителен дуатлон с дължина 1000 километра. Инициативата е на маратонци от България и Румъния - клуб "Бегач" и "RO club Maraton", които се обединени от страстта да спортуват и всеотдайно да помагат на другите. Уникалното предизвикателство има за цел да популяризира румънски и български благотворителни каузи и да набере финансова подкрепа за тях.

Бегачите ще преминат два пъти разстоянието между Букурещ и София - веднъж с велосипед и втори път тичайки. Фондация "Помощ за благотворителността в България" - ФПББ e българският партньор на инициативата. От румънска страна това е благотворителната организация "HOSPICE Casa Sperantei".

Ултра маратонът ще бъде истинско предизвикателство за участниците - те ще да прекосят два пъти Дунава и Стара Планина. Според плановете на организаторите първата част от маратона, от Букурещ до София, ще бъде измината с велосипеди за три дни, което означава, че всеки ден участниците ще изминават по 150 км. На връщане, маратонците ще изминат маршрута, тичайки в продължение на 7 дни, по 65 км на ден.

Маратонците се очаква да пристигнат в София на 12 ноември около 16:00 часа на площад Света Неделя пред централата на УниКредит Булбанк. Екипът тръгва обратно на 13-ти ноември сутринта за Букурещ.
Българските каузите са предложени и администрирани от Фондация "Помощ за благотворителността в България" са 8, инициирани от месни общностти.

За град Плевен, каузата е в подкрепа на Сдружение "БАЛИЗ" - Плевен, целяща за поредна година набиране на средства за провеждане на хипотерапия и водна терапия за деца и младежи с увреждания.

По време на маратона всички компании, които искат да дарят за определена кауза между 100 и 3000 евро, ще могат да го направят на сайта на инициативата http://1000balkan.com.
Пътят на маратона
1 ден: 10 ноември Букурещ - Русе - Бяла, 2 ден: 11 ноември Бяла - с. Петревене, общ. Луковит, 3 ден: 12 ноември с. Петревене - Ябланица - Правец - София, 4 ден: 13 ноември София - Ботевград, 5 ден: 14 ноември Ботевград - Правец - Ябланица - Златна Панега, 6 ден: 15 ноември Златна Панега - Плевен, 7 ден: 16 ноември Плевен - Бяла, 8 ден: 17 ноември с. Овча Могила - с. Волово, 9 ден: 18 ноември Две Могили - Русе - Гюргево, 10 ден: 19 ноември Дая - Букурещ.

Всеки от маратонците също ще си избере определена кауза, на която симпатизира най-силно и през десетте дни на маратона ще се опитва да насърчи максимално широк кръг от свои познати, приятели и поддръжници да даряват за нея.

Подкрепете ни за обезпечаване на терапиите, с цел развитие на уменията на децата и младежите с увреждания, коти да допринесат за социалната им интеграция и превенция на социалното им изключване.