Само здравноосигурените ще ползват пари от фонд „Ин витро”
Само здравноосигурените ще ползват пари от фонд „Ин витро” / Sofia Photo Agency, архив
Само здравноосигурените ще ползват пари от фонд „Ин витро”
58424
Само здравноосигурените ще ползват пари от фонд „Ин витро”
  • Само здравноосигурените ще ползват пари от фонд „Ин витро”

От 2013 година само здравноосигурените двойки ще могат да ползват финансиране на ин витро процедури от съответния фонд. Това съобщи в предаването „Клиника на шестия етаж" на Дарик Вера Вулджева от фондация „Искам бебе". Тя допълни, че тази мярка влиза в сила заедно с прехвърлянето на фонд „Ин витро" от Министерство на здравеопазването към Здравната каса. Не очакваме промяна в начина на финансиране на процедурите, които в момента са до 5 хиляди лева на двойка, каза още Вулджева. Самият фонд разполага с 15 млн. лева годишно, като сумата стига за 3 опита на около 3 хиляди двойки.

Тихата епидемия в момента е изчерпаният яйчников запас на все повече българки, подчерта Вулджева. По думите й вече се наблюдават жени в менопауза под 30 години. За донорство държавата не отпуска средства и процедурата е доста скъпа, каза Вулджева и добави, че с този проблем са около 10% от двойките с репродуктивни усложнения.

Фонд „Ин витро" работи успешно от 2009 година и финансира до 3 опита за забременяване. Около 80% от жените успяват да родят дете в рамките на три години от първата процедура. В момента листата на чакащите е около 18 хиляди души. От тази година двойките имат 12 месеца гратисен период да усвоят парите от фонда, а не както досега - само 6. Това помага на жените, които са претърпели неуспешна бременност или операция, да се възстановят напълно преди следващия опит, обясни Вулджева.

Около 270 хиляди или всяка шеста двойка в България има репродуктивни проблеми. Много общини в страната подкрепят ин витро процедурите със специално създадени фондове. За Бургас сумата е между 150 и 200 хил. лева, Благоевград дава 100 хиляди, Велико Търново - 50 хиляди, Търговище - 30 хиляди, Пловдив - едва 10 хиляди лева.

Защо голяма община като Пловдив отделя едва 10 хил. лева и повече за репродуктивните проблеми на българите можете да чуете в предаването „Клиника на шестия етаж" от прикачения звуков файл.