Родители скочиха срещу педиатричната ни асоциация заради изключителното кърмене
Родители скочиха срещу педиатричната ни асоциация заради изключителното кърмене / снимка: DarikNews.bg, архив
Родители скочиха срещу педиатричната ни асоциация заради изключителното кърмене
58449
Родители скочиха срещу педиатричната ни асоциация заради изключителното кърмене
  • Родители скочиха срещу педиатричната ни асоциация заради изключителното кърмене

Родители и Европейски организации въстават срещу Българската педиатричната асоциация в подкрепа на изключителното кърмене, показа проучване на Дарик. Привържениците на този вид кърмене, който не се смесва с никакви течности или други храни, твърдят, че той е най-подходящият за храненето на всяко бебе до шестия месец след раждането му. Сред мотивите им са, че така се намалява рискът от инфекции за новороденото, тъй като кърмата е най-чистата храна, а от друга страна, че този вид хранене стимулира отделянето на кърма у майката.

От педиатричната асоциация обаче са на мнение, че кърмата сама по себе си не задоволява всички нужди на бързорастящото новородено, което за една година би трябвало да утрои теглото си. Според статистика, представена от Здравното ведомство, едва 4,6 процента от децата у нас се кърмят изключително в първия месец след раждането им. До петия месец този процент намалявал до 1,3.

За съжаление у нас все още няма единно становище по отношение на изключителното кърмене, обяснява проф. Стефка Петрова от Националния център по обществено здраве: „Много педиатри, Министерство на здравеопазването подкрепят изключителното кърмене, което е основно послание на Световната здравна организация, на УНИЦЕФ, на всички международни педиатрични асоциации. За съжаление официалното становище на Националната ни педиатрична асоциация е против изключителното кърмене".

Според председателя на Българската педиатрична асоциация Евгений Генов кърмата сама по себе си е бедна на някои вещества, крайно необходими за новороденото: „Бързорастящото кърмаче за една година трябва да тежи около 10 килограма. Това не става с въздух, това става с храна. Основната храна, разбира се, е кърмата, но практиката на детското хранене и нашето, и на повечето европейски страни, показва, че има моменти, в които към кърмата трябва да се добави друга храна, която да подсигури необходимите хранителни вещества".

Тези разбирания обаче се струват остарели на Миряна Машева, консултант по кърмене и представител на Световна организация, създадена в помощ на кърмещите майки: „Именно „благодарение" на фирмите, които произвеждат изкуствени млека, са се наложили едни много неадекватни стандарти по отношение на растежа на бебетата и лекарите от години не са виждали изключително кърмени деца в България. Изключителното кърмене е норма за хранене на бебетата, до момента, в който те проявяват някакви признаци за готовност за това, че могат да приемат и твърда храна".