Пловдивски митрополит Николай
Пловдивски митрополит Николай / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пловдивският митрополит Николай (в света Николай Методиев Севастиянов) е роден на 19 юли 1969 г. в София. Средното си образование завършва в родния град през 1987 г. След отбиването на военната служба продължава образованието си в Софийската духовна семинария, а от есента на 1990 г. е студент в Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На 6 декември 1990 г. е постриган в монашество от Врачанския митрополит Калиник. От 1992 г. йеродякон Николай преминава на служение в Софийска епархия и служи като празничен дякон при ПКСХП "Св. Александър Невски". На 17 май 1993 г. в столичния храм "Св. Николай Софийски" той е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх Максим и е назначен за ефимерий при параклиса на Богословския факултет.

От есента на 1994 г. до 1996 г. специализира в Московската духовна академия. След завръщането си в България, през 1996 г. е назначен за ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария.

На 29 юни 1998 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство. От м. октомври същата година е назначен за протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 7 юли 2001 г. той е хиротонисан в столичния катедрален храм "Св. Неделя" в епископски сан с титлата "Знеполски" и е назначен за викарий на Софийския митрополит.

На този пост Знеполският епископ Николай остава до февруари 2007 г., когато на 4 февруари е избран, а на 11 февруари и канонично утвърден за Пловдивски митрополит.

Източник: Българска Патриаршия