Студенти от ВТУ с трета дарителска акция, помагат на деца от домовете
Студенти от ВТУ с трета дарителска акция, помагат на деца от домовете / DarikNews.bg
Емил Матов
58827
Емил Матов
Недялко Стоянов
  • Емил Матов
  • Недялко Стоянов

Благотворителната кампания „Всяко дете има нужда от усмивка" стартира за трета поредна година по инициатива на Студентския съвет на Великотърновския университет и страницата на висшето училище във Фейсбук.

Началото бе дадено днес от ректора проф. Пламен Легкоступ и декана на Педагогическия факултет доц. Розалия Кузманова, които са лица на кампанията. Двамата приеха първото дарение, направено от председателя на Студентския съвет Недялко Стоянов и администратора на Фейсбук страницата на ВТУ Емил Матов. Младите хора дариха за нуждите на децата дрехи и играчки.

Благотворителната акцията е насочена в подкрепа на възпитаниците на социални заведения за деца, лишени от родителски грижи от Великотърновска област. В дните до 14 декември в Пети корпус на университета ще се събират дрехи, обувки, книги и играчки за деца, разпределени в две възрастови групи - до 0 до 3 години и от 4 до 18 години. Дарения ще се приемат в всяка сряда, четвъртък и петък от 10,00 до 13,00 часа.


В кампанията като доброволци ще участват около 20 студенти от всички факултети. Освен че ще събират даренията в Пети корпус, младежите ще организират интерактивни игри и образователни занимания за децата по оказване на първа помощ, хигиенни и здравни навици, четене на приказки, киновечери и музейни посещения.

Миналогодишната акция събра над 600 кг дрехи, разпределени според нуждите за всички детски домове в областта. Тогава бяха подпомогнати близо 100 деца, които освен дрехи, получиха и пакети с лакомства и подаръци, припомни Емил Матов.

Чуйте го в първия звуков файл.

Близо 35 000 деца са изоставени в домове в цялата страна. Само 2% от тях са сираци, каза председателят на Студентския съвет Недялко Стоянов. Според него тази кампания е много полезна за младежите, настанени в социални заведения, и не цели показност.

Чуйте втория звуков файл.