Най-големият турнир по информатика в България ще се проведе в Шумен
Най-големият турнир по информатика в България ще се проведе в Шумен / sxc.hu

Международен и национален есенен турнир „Джон Атанасов" ще се проведе в Шумен от 23 до 25 ноември. „Участие ще вземат 355 ученици от 4 до 12 клас, което го прави най-големия турнир по информатика провеждан някога в България", заяви директорът на Природо-математическата гимназия "Нанчо Попович" в Шумен Ваньо Георгиев. Училището ще е домакин на международния турнир, чийто организатор е община Шумен. 60 са участниците подали заявка за участие в него, те са от пет държави. „Ще бъдем свидетели на един международен турнир за ученици на изключително високо ниво", добави още Георгиев. Освен българският отбор, в който има двама шуменци, в международното състезание ще се включат и два шуменски отбора.

Организатор на националния турнир е министерството на образованието, Регионалния инспекторат в Шумен и Шуменски университет „Еп. Константин Преславски". В него ще участват 290 ученици от 4 до 12 клас.

Председател на международното и националното жури за провеждане на състезанието е Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика към БАН. Той е и ръководител на националния отбор на България за участие в международни олимпиади и състезания.

Откриването на турнира ще е в 18:00 часа на 23 ноември в зала „Форум" на хотел Шумен. Състезанията ще се проведат в сградите на ПМГ „Нанчо Попович" и шуменският университет.