Деца си размениха играчки в Европейската седмица за намаляване на отпадъците
Деца си размениха играчки в Европейската седмица за намаляване на отпадъците / Дарик Добрич
Деца си размениха играчки в Европейската седмица за намаляване на отпадъците
58869
Деца си размениха играчки в Европейската седмица за намаляване на отпадъците
  • Деца си размениха играчки в Европейската седмица за намаляване на отпадъците

Над 60 дечица се сдобиха днес с нов приятел за своите игри. Те бяха доведени от своите преподаватели от детската градина на организирана от общината размяна на играчки в Младежкия център, която е част от програмата, с която Добрич участва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Играчките бяха донесени от самите деца - всяко от тях си бе избрало нещо, което вече не му е интересно за игра и е готово да сподели със свой връстник. Най-многобройни бяха плюшените играчки. Идеята е на общинска администрация, откъдето обещаха размяната да се повтаря поне веднъж годишно в рамките на европейските дни.

Освен, че си избраха играчки, децата чуха от главния еколог на общината Теодора Петкова няколко думи за повода за събирането и за това колко добре е да се грижим за произведените от нас отпадъци и да се стараем те да бъдат по-малко. За всяко от децата имаше играчка, малчуганите бяха почерпени с лакомства и сок.

Гост на размяната на играчки в Добрич бе Николай Сиджимов - изпълнителен директор на Асоциацията на еколозите от общините в България, която е организатор на дейностите в Европейската седмица за намаляване на отпадъците в страната ни. Той също разказа пред децата за приноса, който може да се даде за опазване на околната среда чрез по-разумното изхвърляне на отпадъци и по-точно чрез по-слабото им генериране. Според него най-голямото предизвикателство пред страната ни е намаляването на дела на депонирането в обезвреждането на отпадъците. Трябва да се залага повече на компостиране и рециклиране, сочат и европейските директиви, напомни Сиджимов и добави, че всички "играчи" в бранша са склонни да работят за това и макар и бавно България ще постигне напредък./чуйте го в аудиото/

На 22 ноември в София предстои най-мащабното събитие от Европейската седмица - конфереция, посветена на намаляването на отпадъците.

Децата веднага се заиграха с новите си играчки.