Второкласници направиха роботи от отпадъци
Второкласници направиха роботи от отпадъци / снимка: Община Горна Оряховица

С изработването на роботите Робърт и Робертина учениците от 2 „б" клас на горнооряховското СОУ „Вичо Грънчаров" започнаха Европейската седмица за намаляване на отпадъците. Двата робота са направени изцяло от отпадъчни материали. Чрез тях децата изпращат послание към всички да пазят природата, да изхвърлят отпадъците на определените за това места, да засаждат дървета и цветя.

Роботите са част от интериора по време на срещата на всички второкласници от СОУ „Вичо Грънчаров" с Надя Даракчиева, старши експерт „Екология" в Община Горна Оряховица. По време на срещата, екологът на Общината разказа за разделното събиране на отпадъците и за замърсяването на въздуха в града. След това с помощта на игри малчуганите доказват, че са слушали и знаят как да изхвърлят разделно отпадъците.

Дейността на децата за опазване на природата започна още в началото на учебната година. В класната им стая е определено място, където се събира непотребната хартия, която в края на учебната година ще бъде предадена за рециклиране.