Музеят посвещава уикенд на бирата
Музеят посвещава уикенд на бирата / DarikNews.bg

Пътят на бирата е поредният уикенд, който ще се проведе в Регионалния исторически музей в Стара Загора на 30 април и 1 май.

За първи път тематичният уикенд ще излезе извън сградата на музея, а нейн съорганизатор ще бъде „Загорка. Като обекти за посещение ще бъдат включени Неолитните жилища и музеят на бирата в пивоварната", съобщи директорът Светла Димитрова.

„Има неопровержими доказателства, че бирата е първата алкохолна напитка и че тя започва да се произвежда преди повече от 6000 години", обясни Димитрова.
Докато възрастните слушат за историята на пивото, децата ще усвояват древни грънчарски техники. „Ще ги научим как да правят интересната праисторическа рязана украса", съобщи в аванс Живко Симитев от РИМ.

Цената на билета за разходка в РИМ и неолитните жилища ще бъде 3 лева за възрастни и по лев за ученици, студенти и пенсионери. 4 лева ще струва посещението на музея на бирата в „Загорка".

Организаторите имат идея да повторят уикенда, посветен на светлото пиво, и по време на бирфеста в Стара Загора, който тази година ще се проведе през юни.