Откриха съкровище на Цар Иван Шишман в крепостта Кокалянски Урвич
Откриха съкровище на Цар Иван Шишман в крепостта Кокалянски Урвич / снимка: БГНЕС

Екип археолози откри съкровище на Цар Иван Шишман в крепостта "Кокалянски Урвич" край София, съобщиха на пресконференция в БТА ръководителите на разкопките проф. Николай Овчаров и Бони Петрунова.

Съкровището представлява 18 монети от времето на Цар Иван Александър, баща на Иван Шишман. Те са намерени в притвора на църквата "Свети Илия". Предполага се, че са били стотици, но голяма част е била намерена и иззета от иманяри.

Монетите са били направени в периода между 1365-1371 година - в последните шест години от управлението на Иван Александър. Няколко от тях изобразяват Иван Александър с починалия му син Михаил. Тъй като на тях не пише името на Александър, а на Шишман, се предполага, че това е първото монетосечене на Цар Иван Шишман. Те са били положени в началото на неговото управление.

От разкопките е станало ясно, че към 15-ти век църквата "Свети Илия" е била ремонтирана и около нея е бил направен манастир, функционирал до 17-ти век. В притвора на църквата е имало и много богат некропол. Намерена е сребърна позлатена обица от 14-ти век, свързана с ктиторски погребения и няколко сребърни пръстена.

Кметът на София Йорданка Фандъкова посочи на пресконференцията, че в местността може да се развива поклоннически и екотуризъм. Тя добави, че това ще бъде приоритет за София и сериозна цялостна политика.