Старозагорският регион предлага редица възможности за културен туризъм
Старозагорският регион предлага редица възможности за културен туризъм / Георги Георгиев, личен архив

Архоелогическите обекти в Старозагорско в по-голямата си част са известни на учените-археолози. Но ако се насочим към крепостите, които са открити в региона, става ясно, че някои от тях са напълно унищожени. Но все пак, част от тях могат да бъдат социализирани и да се съчетае излетът сред природата с посещението на обектите. В това е убеден адвокат Георги Георгиев от сдружение „Археологистика".

Приоритетът на Регионалния исторически музей в Стара Загора, а и финансите към момента, са насочени към проучвания в градската част на Стара Загора. Адв. Георгиев обаче смята, че е възможно туристите да бъдат заинтригувани и от околностите на града. Целта на сдружение „Археологистика" е да бъде установено каква възможност за посещение на всеки един от културно-историческите обекти в региона има.

„Залогът е голям. Ние имаме десет пъти повече история от Гърция, Македония и Румъния. Тук са били траките, с всички представени племена. Имаме включително богато присъствие на римляни. В региона са обекти като Кози Грамади - в средна гора над Старосел", подчертава Георгиев.