САЩ заловиха в Либия един от най-издирваните терористи
САЩ заловиха в Либия един от най-издирваните терористи / снимка: БГНЕС

При операция край либийската столица Триполи американски военни са заловили в събота един от най-известните терористи и влиятелния член на Ал Кайда Анад ал Либи, съобщи американската телевизия Ен Би Си.

Впоследствие говорителят на Пентагона Джордж Литър потвърди новината. Той уточни, че операцията е извършена със знанието на либийското правителство. Вестник „Ню Йорк таймс” пише, че това е била съвместна операция на американските военни, ЦРУ и ФБР.

САЩ издирваха 49-годишния Ал Либи повече от 10 години и даваха награда от 5 млн. долара за залавянето му, припомня РИА „Новости”. Смята се, че той е бил един от организаторите на нападението срещу посолствата на САЩ в Кения и Танзания през 1998 г., когато загинаха 12 американци и 220 кенийци.

На свой ред агенция Франс прес припомня, че Ал Либи е бил член на Либийската ислямистка бойна група, преди организацията да се присъедини към Ал Кайда през 2007 г. Създадена нелегално в Афганистан в началото на 90-те години, групата стана известна през 1995 г. с въоръжените си акции срещу режима на Муамар Кадафи.

Самият Ал Либи стана един от най-доверените лица на Осама бин Ладен. В миналото имаше съобщения, че е ликвидиран при американски ракетни атаки. Той се върна в Либия след падането на режима на Кадафи през 2011 г., допълва БГНЕС.