Найденов: Няма да участваме на всяка цена в мисия за подготовка на либийски военнослужещи
Найденов: Няма да участваме на всяка цена в мисия за подготовка на либийски военнослужещи / БГНЕС, архив

България настоява да има отделно споразумение между България и Либия и то да бъде държавно. Това съобщи в Ямбол министърът на отбраната Ангел  Найденов  във връзка с подготвката на военослужещи от либийската армия на полигон „Ново село“.

Той заяви, че разговорите са в напреднала фаза и се очаква до края на януари разговорите да продължат на експертно ниво и да се изчистят всички неизяснени въпроси. А това са въпроси, свързани с правния статут, юрисдикцията, съдържанието на споразумението между двете страни и подбора и контрола на достъпа на либийски граждани на територията на България.

„Ние не търсим на всяка цена участие в мисията за подготовка на либийски военнослужещи на територията на страната. Ако не получим задоволителни отговори на всички въпроси , ако не сме удовлетворени от гаранциите за сигурността и минимизиране на рисковете при тази мисия, няма да има такава“, категоричен е министър Найденов.

На държавното споразумение се държи заради два основни фактора.  Първият е числеността на  либийските военни,  като се очаква в страната ни да бъдат подготвени между 5 и 8 хиляди души и продължителността на мисията, която е от 5 до 8 години.