Александър Симов: Няма по-тиранично и по-гнусно управление от това на ГЕРБ
Александър Симов: Няма по-тиранично и по-гнусно управление от това на ГЕРБ / archive.dariknews

На 28 март в пресклуба на БТА в Плевен се състоя среща с Достена Лаверн и Александър Симов - кандидати за членове на Европейския парламент от листата на БСП за предстоящите избори през май т.г, организирана от Общинския съвет на БСП в Плевен.

"Един от парадоксите на България е, че най-бедната страна в ЕС продължава да гласува в голяма степен надясно. Това е един от феномените , които се опитвам да обясня на моите колеги, студенти и приятели във Франция, защото те това не го разбират", каза Достена Лаверн, която е на пета позиция в листата на БСП за предстоящите евроизбори и добави: "Може би отговорът на този въпрос частично е в това, че 25 години лявото като идея изобщо беше обявено за идея на миналото, за част от една отминала приказка".

Достена Лаверн каза, че дясното е взело монопола на модела за Европа и за европейския модерен път на развитие. „Едва ли не левите трябваше да бъдат само стари, червени бабички и дядовци. Прашни изрази, които се чуха особено по време на летните протести миналата година".

Тя сподели, че много колеги и приятали във Франция са коментирали, че прави голяма грешка: „Да жертваш интрелектуалния си капацитет и независимостта си на човек, който пише обективно заради политически ангажимент и то с партия, която в Европа не се ползва винаги с най-добрата визия".
Достена Лаверн отчете, че за България е въпрос на престиж фактът, че председателят на ПЕС е от България.
Според нея БСП е партията, която за 25 години е съхранила историческата памет за лявото в България и в момента е единствената партия в страната, която защитава левите идеи.
Достена Лаверн посочи, че идеята на Мартин Шулц за известно равенство в европейските заплати/минималното заплащане/ е еднин знак, че България най-после ще усети европейското си бъдеще като нещо по-конкретно.

"Изборите, които предстоят са исторически и са своеобразен исторически кръстопът, пред който трябва да се направи един простичък избор - дали Европа ще бъде съюз на банките или на хората. Дали ще бъде обединение на финансовата олигархия или място, където цари свобода. Дали ще бъде в крайна сметка съюз на хората, които търсят някаква промяна или ще остане закостенялото място, каквото беше досега - Европа с една безлична Европейска комисия и с един безличен неин ръководител в лицето на Жосе Барозу. Хора без идейни и безпътни и именно поради някакви политически разбирания и идеи те докараха Европа, не само до икономическа, но и до политическа криза". Това сподели осмият влистата н аБСП за евроизборите Александър Симов.

Според него фактът, че му задават въпроси „как ще накараме баба Гицка да гласува" говори, че Европа не функционира, както трябва, а това означава, че Европа е изневерила на основния принцип на своето съществуване да бъде съюз, който обслужва хората, а не така наречената финансова клептокрация, която според него е предизвикала цялата криза.

„През следващите избори БСП получава няколко големи възможности. Първо да докаже значимостта на сегашното си управление на България, което тя пое с цената на тежък компромис", каза Александър Симов и добави, че въпреки обвиненията, че БСП предава свои основни принципи и жертва свои основни идеи, това всъщност си струва, защото той не познава „по-тиранично, демонично и по-гнусно управление на страната от това на ГЕРБ".