ВАС реши: Валентина Недялкова остава председател на РИК Ловеч
ВАС реши: Валентина Недялкова остава председател на РИК Ловеч / archive.dariknews

Със свое решение от 9 април 2014 г. ВАС „отхвърля жалбата на Коалиция за България срещу решението на Централната избирателна комисия от 4 април 2014, с което е назначена Районна избирателна комисия в Единадесети район - Ловешки, за изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г."

Всъщност, Коалиция за България оспорва само избора на председател на РИК - Валентина Недялкова, номинирана от ПП ГЕРБ. Тя бе избрана за председател на РИК Ловеч с Решение на ЦИК, прието единодушно от всички присъстващи членове на ЦИК и после оспорвано от КБ.

Разгледана по същество жалбата е неоснователна, категорични са от ВАС. „Неоснователно е оплакването на жалбоподателя, че с оспорваното решение неправилно за председател на РИК е назначено предложеното лице от ПП „ГЕРБ", а не от Коалиция за България, която била първа политическа сила в единадесети район - Ловешки. Няма законово изискване за председател на РИК да бъде назначено предложеното лице от първата политическа сила", се посочва в мотивите за решението.
Съдът подчертава, че „целта на закона е да се ограничи мнозинството на една партия и коалиция в РИК като нейни членове, както и като ръководен състав". В случая това е спазено и „след като оспорваното решение на ЦИК не противоречи на законова разпоредба, то не е незаконосъобразно".

Съдебният състав е приел, че жалбата е неоснователна, при постановяване на решението не са допуснати нарушения, които да обуславят неговата отмяна, поради което следва да бъде отхвърлена.

Валентина Недялкова бе назначена за председател на РИК от ЦИК, след като по време на консултациите при областния управител не бе постигнато съгласие. Тя бе предложена от областния координатор на ПП ГЕРБ Николай Нанков. Срещу нейната кандидатура от КБ бе предложен юристът Станислава Давидова, която за разлика от Недялкова е без никакъв опит в изборни комисии.

КБ оспори решението на ЦИК пред ВАС, с което, видно от днешното решение, постигна само едно - да похарчи още пари на българския данъкоплатец и да възпрепятства изпълнението на правомощията на РИК Ловеч.

Решението на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване. РИК - Ловеч, вече работи под председателството на Валентина Недялкова.