Ученик от Русе прави първия в света таблет за слепи
Ученик от Русе прави първия в света таблет за слепи / Gulliver/Getty Images

Ученик от Русе разработва първия в света таблет за незрящи хора.

Атанас Атанасов е от с. Мечка, Русенско, навършва 19 години преди дни и тази година му е последната в Математическата гимназия в Русе.

Оказва се обаче, че идеята на Атанас е уникална по рода си и дори големи технологични компании не са се сетили да създадат такъв тип умно устройство, което да улесни поне малко живота на слепите хора.

„Ако го сравним с обикновения таблет, изключваме традиционните неща - като екрана, голямата процесорна мощ, която е излишна, и се заменя с хиляди цилиндърчета, които образуват брайл, за да може да се разчита информацията", обяснява Атанас.

Идеята за създаването на такъв таблет се ражда, докато Атанас е в София и отива към гарата, за да се прибере в Русе. Влизайки в една от метростанциите, забелязва незрящ мъж и го наблюдава как се опитва да се придвижва безпроблемно и взима мотриса, без да попита някого дали е правилната. Замисля се върху затрудненията, които изпитват незрящите хора, и докато пътува към Русе, започва да обмисля идеята за таблет, който да помогне на слепите хора. В последствие прави проучване, което показва, че до момента няма такова устройство за незрящи.

„Като променим параметрите на таблета, не се губи неговата идея - в крайна сметка целта му е да възпроизвежда информация - просто екранът ще е пригоден към нуждите на незрящите и съответно се заменя с тези цилиндри", разказва ученикът.

С младежа вече се свързват незрящи хора, включително ученици, които са чули за идеята му. С тяхна помощ той доразработва проекта - преценява кое ще е удобно за тях като дизайн и как да се направи брайлът - дали да е пригоден за литература, математика, музика, дори химия, така че четецът да е максимално полезен за по-широк кръг от хора.

Екипът на Наско все още работи по прототипа на таблета, като нещата за момента се случват по-бавно. Очаква се концептуалната бройка до излезе до месец и половина, за да се види как ще изглежда таблетът. В момента всички в екипа работят на доброволни начала по идеята.

„Във финансов план нямаме все още никаква подкрепа. Има хора, които искат да помогнат за някоя част например. Но за начини за финансиране ще мислим, след като регистрираме два патента, за да си запазим правата върху таблета", допълва Атанас.

По света има десетки милиони незрящи хора, така че не е изключено идеята на русенския ученик да се стори интересна и на някоя от големите технологични компании в чужбина:

„Не бих ги търсил за помощ обаче, при положение, че не са се сетили първи. Бих направил всичко, за да реализирам сам идеята си и ако видя, че няма да успея сам, тогава ще потърся помощ от голяма компания".

Целта на екипа е да се излезе на световни пазари с таблета.

В личен план на Атанас му предстои да кандидатства в университет в София - надява се да намери финансиране и да продължи да работи по таблета, защото това е най-голямата му мечта и цел в момента. Насочил се е към реклама и маркетинг, именно защото ще му остава повече свободно време, отколкото ако запише инженерна специалност.

„В момента искам да работя най-вече по този проект. Иска ми се, ако се получи, да го предоставим безвъзмездно на учащите слепи хора в България. Така ще се окаже някаква подкрепа и на образованието у нас", допълва Атанас.