Административният съд в Кърджали потвърди санкции от 360 000 лв. срещу мобилен оператор
Административният съд в Кърджали потвърди санкции от 360 000 лв. срещу мобилен оператор / netinfo

Административният съд в Кърджали е потвърдил като последна инстанция 6 наказателните постановления срещу мобилен оператор, издадени от Комисията за регулиране на съобщенията, като общата наказателна санкция е в размер на 360 000 лева. Това съобщи в Деня на отворените врати за институцията председателят на съдебната институция Виктор Атанасов. По думите му делата са за нарушения, свързани с пренос на номера от един оператор на друг.

„И по 6-те дела имаше наказателни санкции в размер на 60 000 лева, а постановленията бяха обжалвани пред районните съдилища в Кърджали и Момчилград. Тези дела дойдоха при нас като последна касационна инстанция. По петте дела наказателните постановления са в сила във вид, в който са издадени, с имуществена санкция от 60 000 лева”, коментира Виктор Атанасов.

Той цитира и данни от отчета на съда за дейността му през 2013 г. Общо 629 дела са били разгледани през този период, като превес са имали административно-наказателните и касационните - 430 срещу 199 административни дела.

Като специфични за кърджалийския регион Виктор Атанасов определи делата по кодекса за социално подпомагане. Основна част от тях са свързани с откази на органите на териториалното поделение на НОИ за изплащане на обезщетения, свързани с бременност, раждане и майчинство на жени, осигуряващи се като тютюнопроизводителки или земеделски производителки. Техният брой през 2013 г. надхвърля 20.

"През предходни години той е бил над 50 и повечето случаи са били решавани в полза на жалбодателките, докато през отчетения период съотношението на уважените и отхвърлените жалби е 50/50", уточни Атанасов.