Защо яйцето е червено?
Защо яйцето е червено? / Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Червеното яйце е знак за Възкресението на Христос. Народите са възприемали яйцето като символ на Вселената и живота - жълтъкът олицетворявал бога слънце, черупката - бялата богиня, а цялото яйце - възраждането. Още от древността пък християните приемали червения цвят като символ на възкресението.

Какъв е символът на червеното яйце?

Преданието разказва за Мария Магдалена, която поздравила император Тиберий с думите „Христос е възкръснал". Той се засмял и отговорил: „Христос е възкръснал от мъртвите толкова, колкото яйцето в ръката ти е червено". Но още преди да завърши думите си, яйцето, което тя носела като дар, се обагрило в червено.

Затова и Мария Магдалена често е изобразявана на иконите да държи в дясната си ръка червено яйце.

Друга легенда разказва, че когато Исус Христос бил разпънат на кръста, враговете му го замеряли със запъртъци. Божията воля обаче била такава, че щом развалените яйца се докосвали до тялото му, се превръщали в здрави, хубави, червени яйца. В чест на това чудо хората започнали да боядисват великденските яйца червени.

Според трета легенда, относно възникването на тази традиция, когато разпънали Христос на кръста, една кокошка дошла и снесла под него яйце. Стичайки се върху яйцето, кръвта му го обагрила в червено. Затова и първото яйце се боядисва в червено.

Защо останалите яйца се боядисват в различни цветове?

Преданието разказва, че Дева Мария се опитала да подкупи палачите на Исус с кошница яйца, за да не бъдат жестоки с него. Тя се разплакала, една сълза паднала върху яйцата и те се обагрили в чудни цветове.

Според друга легенда, когато Мария Магдалена отишла в гробницата, за да намаже тялото на Исус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, яйцата, които си носела за обяд, светнали във всички цветове на дъгата.

Синият цвят символизира непорочността, виолетовият - кръста, зеленият - Христовите ученици, а жълтият - Бог.