Патриархът благослови българите на Великден
Патриархът благослови българите на Великден / снимка: БГНЕС

Тържествена Света литургия за Второ Възкресение отслужи патриарх Неофит в столичния храм "Света Неделя". Стотици миряни и редица духовници бяха дошли в столичната митрополитска катедрала в първия ден на Великден, съобщава БНТ.

Българският патриарх пожела чудото на Възкресението да бъде неизчерпаем източник на вяра, тя да ни укрепва в дни на изпитания и да ни вдъхновява в делата ни:

„Отечески поздравявам верните чада на Светата ни църква в Родината и извън нейните предели със светлия празник на мироспасителното Въскресение Христово! Нека се стремим в доброто, да бъдем в истината, да изобличаваме неправдата та да отрие Господ Бог сълзите от всички лица. Да проявим милосърдие и състрадателност към бедни, болни, изоставени и самотни, защото те се нуждаят от братска прегръдка и протегната за помощ ръка!"

Светлият празник се отбелязва с литургии в православните и католическите храмове.

В този ден се отслужва празнична Възкресна вечерня за т. нар. Второ Възкресение. Нарича се "второ", тъй като за втори път след полунощ звучи евангелският текст, благовествуващ за възкръсналия Христос, обясняват от Светия Синод. На това тържествено богослужение евангелието се повтаря на различни езици, като смисълът е словото Божие и вестта за възкръсналия Христос да достигнат до всички народи, до цялото човечество.