Папата призова за мирно решаване на кризата в Украйна
Папата призова за мирно решаване на кризата в Украйна / Guliver/Getty Images

Папа Франциск призова, по случай Великден, заинтересованите страни в украинската криза да предприемат "миротворчески инициативи" с "подкрепата на международната общност" и "в дух на единство", за да се "спре насилието", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

В традиционното си послание "Урби ет Орби" ("Към града и към света") папата припомни, че тази година католици и православни празнуват в един и същи ден Великден. "Молим те, Господи, да осветлиш и да вдъхновиш мирни инициативи в Украйна, така че заинтересованите страни, подкрепени от международната общност, да положат всички усилия, за да се спре насилието и да се изгради, в дух на единство и диалог, бъдещето на страната", каза папата, цитиран от АФП.

Светият отец призова още за солидарност с жертвите на вируса Ебола в Африка и разкритикува бедността и нехайството, довели до разпространяването на епидемията в Гвинея, Сиера Леоне и Либерия.

Преди това папа Франциск отслужи великденска литургия на изпълнения с богомолци ватикански площад "Свети Петър". Час преди началото на литургията десетки хиляди хора на всякаква възраст и от всякакъв произход се стичаха към базиликата в днешния слънчев и свеж ден, посочва агенцията.