Внимавайте при продажба на животни!
Внимавайте при продажба на животни! / dariknews.bg, архив

С наближаването на Гергьовден започна усилена търговия със селскостопански животни – основно агнета и ярета. В този период се регистрират и сигналите  за измами, извършвани при прокупко-продажба на животни и кражби на селскостопански животни.

Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им под предлог, че изкупуват животни. Припомняме, че в редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат и събират информация за имоти и стопанства, които впоследствие атакуват и обират.

От полицията съветват - За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи укрепете и осветете стопанските си постройки; при осъществяване на контакт с купувач запишете името му, марката и номера на автомобила, с който се придвижва  (особено в случай, че сделката се провали или отложи); не оставяйте непознати лица сами в имота си по никакъв повод. Бъдете особено бдителни, ако търговците и придружаващите ги лица задават въпроси и искат дребни услуги. Имайте предвид, че молбата да ги придружите до тоалетна, да им донесете чаша вода, да им развалите пари, да им покажете животните в стопанството си, са най-често използваните способи, които крадците прилагат, за да отклонят вниманието ви и да получат информация и достъп до помещението или мястото, което държите парите си.

Не приемайте да ви плащат във валута /евро,долари и др./, която не познавате и може да бъдете подведени, съветват още от полицията.

 

А ако станете жертва или свидетел на престъпление или нарушение на обществения ред, обадете се незабавно на тел. 112 или се обърнете към местното Районно управление “Полиция”.