Приливна вълна наводни няколко видински села, отнесени са коли и животни
Приливна вълна наводни няколко видински села, отнесени са коли и животни / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова
Приливна вълна наводни няколко видински села, отнесени са коли и животни
71955
Приливна вълна наводни няколко видински села, отнесени са коли и животни
Деа Манолова обобщава
  • Приливна вълна наводни няколко видински села, отнесени са коли и животни
  • Деа Манолова обобщава

Приливна вълна наводни тази нощ видинските села Гюргич и Плешивец. Около 23 часа снощи заради силните дъждове са прелели два ръкава на река Гаговица в село Плешивец. Прелял е и язовирът в село Гюргич.

Водите са разрушили една къща, а няколко други са наводнени. Има паднали дървета, а почти всички мостове в община Ружинци са разрушени заради дъждовете през последната седмица.

През нощта хората в двете села са евакуирани. Към момента обстановката се нормализира. Възстановено е и електрозахранването, а екипи на „Гражданска защита" помагат на хората да отводнят домовете си.

Кметът на община Ружинци Венцислав Ванков: „От дъждовете преляха реките, преля и язовирът в село Гюргич. Реката в село Плешевиц наводни къщи, събори дървета, разрушена е и една къща. Около 70 човека в Гюргич бяха евакуирани тази нощ. Токът от тази сутрин е възстановен, сега ремонтиран водопровода. Много къщи са с наводнени мазета. С помощта на „Гражданска защита" отводняваме домовете на хората. Много е лошо. Три-четири автомобила са отнесени по поречието на река Лом. Два от автомобилите бяха открити от хората в селото. Отнесени са и ремаркета. Има и удавени животни".

Приливна вълна наводни няколко видински села отнесени са коли и животни
netinfo

Заради проливните дъждове са разрушени над 10 моста в общината, а язовирът в село Гюргич прелива: „Язовирът и в момента прелива. Има много наноси в района, които запушват преливника и водата не може да се оттича водата. Той се намира на метър и половина от най-горната точка. Проблемът е, че може да се скъса стената. За в момента няма опасност, но ако водата се покачи и не се отпуши, може да се случи. Но „Гражданска защита" е информирана, обещах, че ще изпратя екип, да не стане грешка да издавим хората.

Приливна вълна наводни няколко видински села отнесени са коли и животни
netinfo

Екипи на „Гражданска защита" помагат на жителите на двете села. Информирани са и за положението на язовира в село Гюргич. Продължава и разчистването на речните корита в региона.

В предаването „Здравей, България" по Нова телевизия Наташа Младенова, кмет на община Брусарци заяви, че засега обстановката в района е спокойна. „Цяла нощ бяхме в село Смирненски, където има проблем с язовира, но опасност за хората няма".