Няма опасност от преливане на държавни язовири
Няма опасност от преливане на държавни язовири / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Няма опасност от преливане на държавни язовири
71970
Няма опасност от преливане на държавни язовири
  • Няма опасност от преливане на държавни язовири

Държавните язовири в страната, особено в наводнените райони на Северозападна България, са под контрол и няма опасност от преливане. Това увери министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков, който участва в дискусия за качеството на храните у нас.

Министърът обясни още, че в Северозападна България, язовирите, които са прелели са общинска собственост, а също и на Министерството на околната среда и водите.

„Язовирите, които са под контрола на „Напоителни системи” няма опасност от преливане, контролират се. Даже някои са под нивото, което трябва да имат като минимум”, заяви министърът.

Държавното предприятие „Напоителни системи” извършва два основни дейности за превенция на природните бедствия - освен за язовири, служителите на компанията за грижат и за почистването на реки и изграждането на диги.

„Преди около два месеца в Руженци имаше подадена информация за дига, която беше пред скъсване. Взехме необходимите мерки и са отстранени, отпуснати са необходимите средства и ремонтът беше приключен преди около две седмици. Нямаме сведения за диги, които да бъдат под риск”, заяви още Греков.

В последните пет години „Напоителни системи” има сериозни финансови проблеми, а служителите излизаха многократно на протест за забавените си заплати.