Средства за възстановяване на военните паметници в Кърджалийско иска областна комисия
Средства за възстановяване на военните паметници в Кърджалийско иска областна комисия / netinfo

Областната комисия „Военни паметници” разгледа на заседание днес предложенията на общините за  ремонт и възстановяване на военни паметници на територия на област Кърджали. Участниците в заседанието, водено от областния управител,  коментираха състоянието на всеки един паметник.

Беше прието положително становище за обновяване на паметната плоча на военния летец капитан Никола Банков в местността „Изворите” край Ардино, паметната плоча в с. Бял извор на загиналите войници по време на Втората световна война, паметника на войници във Върбица, паметника и др. На територията на област Кърджали военните паметни плочи, бюстове и паметници, в това число и тези на Васил Левски, Георги Раковски, Христо Ботев и Капитан Петко Войвода, са общо 22.

Предложенията за целево финансиране  ще бъдат изпратени в Министерството на финансите. В обсъждането участваха Иво Антонов, гл. експерт в Министерството на отбраната, директорът на Регионалния исторически музей в Кърджали Павел Петков, подполковник Евгени Енчев, началник на Областния военен отдел, представители на общините.