Дянков: При санкции срещу Русия не може да има компенсации за засегнати страни
Дянков: При санкции срещу Русия не може да има компенсации за засегнати страни / снимка: Sofia Photo Agency
Дянков: При санкции срещу Русия не може да има компенсации за засегнати страни
71985
Дянков: При санкции срещу Русия не може да има компенсации за засегнати страни
  • Дянков: При санкции срещу Русия не може да има компенсации за засегнати страни

Не може да има компенсации нито за България, нито за която и да е друга страна, която би могла да бъде пряко засегната от налагането на икономически санкции срещу Русия. Това заяви в интервю за руската държавна телевизия „Россия 24" ректорът на Руската икономическа школа Симеон Дянков. Това е първото интервю на Дянков в качеството му на ректор, разговорът се води на английски език, а след това е дублиран на руски. Интервюто е заснето в кабинета на Дянков, а той се появява с костюм и вратовръзка предимно в розово и червено.

Дянков е категоричен, че на Русия не могат да бъдат въведени икономически санкции от САЩ и Европейския съюз. Бившият български вицепремиер и финансов министър в кабинета „Борисов" е категоричен, че Русия има изключително големи позиции на световните пазари и другите държави не могат да си позволят да прекъснат връзките си с нея, а намеците за това са единствено за пред обществата в САЩ и Европа.

Дянков остро критикува последните украински правителства, като подчертава, че страната е била пред фалит още преди да започнат събитията от последните месеци.

Дори и политиците да искат да въведат икономически санкции на Русия, това е невъзможно заради важността на страната като доставчик на суровини, категоричен е Симеон Дянков. „Не мисля, че могат да бъдат въведени значителни санкции. Възможно е тези политически разговори да имат значение за влиянието върху настроението на обществото в САЩ и Европа, но големи икономически санкции върху такава голяма икономика като руската не може да има, дори и политиците да искат да ги наложат. Страната има изключително важна позиция в световния икономически пазар. Някой може да си спомни примера с Куба, но Куба е един много малък остров, който изнася банани, а банани може да се купят също така от Салвадор или Коста Рика. Ето защо в този случай въвеждането на санкции е било възможно, но случаят с Русия е следният: ако западните страни не купуват тези суровини, които в момента купуват от Русия, откъде ще го правят? И тук на става дума само за суровини като нефт и газ, а и за много други стоки, свързани с различни промишлености - например автомобилната или химическата, които в момента се произвеждат в Русия.

Още повече, че в момента няма единно мнение в Европа по отношение на въвеждането на икономически санкции. Повечето от тях са против санкциите и заради слабото икономическо състояние на Европа в последните пет - шест години. В момента те се чувстват по-добре, отколкото преди година или две, но икономическият ръст на Европа ще бъде около половин процент", коментира бившият български вицепремиер..

Симеон Дянков допълни, че страните ще имат още един аргумент да не допуснат санкции срещу Русия и припомни въвеждането на ембарго при бившите югославски републики и икономическите последици за съседните им страни, включително и за България. „Дали ще има компансации? Тези страни вече знаят отговора на този въпрос. Няма да има компансации, защото подобен механизъм било то от финансова гледна точка, или от юридическа, в Европейския съюз няма", допълва Дянков.

Той е категоричен, че не може някои европейски страни да въведат санкции, а други не, защото единството е в основата на европейския договор. Дори и определена страна сама да реши да въведе икономически санкции, те няма да заработят, тъй като Европейският съюз осигурява единен пазар

„Тази страна може да въведе например „културни санкции", което означава да не кани руски балети за участие в културни мероприятия, но едностранно въвеждане на икономически санкиции е невъзможно", каза още Дянков.

На няколко пъти Симеон Дянков подчертава, че през годините украинската икономика се е управлявала изключително лошо. По думите му за решаването на проблемите са необходими около 20-25 млрд. долара. „Но дори и да се намери кой да даде толкова много пари, нd кого ще ги даде? На тези, които десетилетия са водили страната към разруха? Ето защо в момента ситуацията е изключително сложна", коментира Дянков.

Според бившия вицепремиер на България, на Украйна са и необходими реформи в пенсионната система, в сферата на образованието и на транспорта. Също така в страната в момента няма пари дори за заплати на държавните служители, подчертава Дянков.