„Нефтохим Бургас - на загуба, но с перспективи
„Нефтохим Бургас - на загуба, но с перспективи / снимка: БГНЕС, архив
„Нефтохим Бургас" - на загуба, но с перспективи
71987
„Нефтохим Бургас" - на загуба, но с перспективи
  • „Нефтохим Бургас" - на загуба, но с перспективи

САЩ и Европейският съюз са изключително обвързани с руската икономика и санкциите биха създали проблем, заяви шефът на "Лукойл" Вагит Алекперов. На въпрос на Дарик дали се е наложило преструктуриране на бизнеса на компанията заради кризата в Украйна и присъединяването на Крим към Русия, Алекперов отговори, че води диалог с украинското правителство и очаква до няколко месеца нефтозаводът в страната отново да отвори врати.

Днес се е провело заседание на Управителния съвет на компанията, като вчера Алекперов говори пред български журналисти*. Какви са плановете на компанията за България и защо не е затворен губещият завод в Бургас?

Въпреки че нефтохимичният завод в Бургас е на загуба, благодарение на инвестиционната програма той не само е спасен от затваряне, но и се планира да се превърне във водещо предприятие в сектора за цяла Източна Европа. С това послание шефът на „Лукойл" дойде у нас на двудневна визита, в рамките на която се срещна с премиера Пламен Орешарски и президента Росен Плевнелиев. Алекперов определи ситуацията в нефтопреработващата промишленост като „критична" и обърна внимание на необходимостта от търсене на нови находища.

„Нефтохим Бургас" - на загуба, но с перспективи

„Ние ще завършим инвестиция за повече от милиард евро през 2015-а и ще имаме уникален комплекс за хидрокрекинг, а заводът в Бургас ще бъде с най-добрите технически параметри в Източна Европа. Той ще бъде със сто процента преработка, без тежки остатъци", коментира Алекперов. Руският бизнесмен допълва, че в момента в Европа икономиката в частта й с нефтопреработката се намира в критична ситуация.

„Не казвам в криза, а в критична ситуация, защото вече са затворени 12 завода в Европа, които вероятно никога няма да бъдат отворени. На границата на затварянето са още девет завода", коментира още Алекперов. За „Нефтохим - Бургас" той подчерта: „За да не застигне тази съдба и завода в Бургас, решихме да направим такава голяма инвестиция за преработка на гориво, на дизел с много високо качество. Ние смятаме да го реализираме на пазара. Ето защо и инвестираме в инфраструктура в Бургас, за прием на танкери, след това ще реализираме това гориво на турския и на европейския пазар". Алекперов допълни, че се надява с пускането на новите съоръщения в Бургас, той ще излезе и на печалба, защото в последно време имаме отрицателни икономически резултати - нула или на минус. „При такива икономически резултати той трябва да бъде затворен, но при тези инвестиции не бива", допълни Алекперов.

Той не изключи възможността да се отворят нови бензиностанции на „Лукойл" у нас.
„Ако това е икономически ефективно, разбира се. Важно е там, където има бензиностанция, тя да е удобна за клиентите. Ако има нови пътища, разбира се, че трябва да има и бензиностанции. Ние се надяваме да можем да кажем на клиентите си, че Лукойл е компания, която може да е по трасето от Италия до Казахстан", коментира Алекперов.

„Лукойл" срещу „Газпром" свикнали да се конкурират

Помолен да коментира конкуренцията с бензиностанциите на „Газпром", които вече отвориха врати у нас, Алекперов допълни: „Винаги има конкуренция за потребителите. Пазарът в Европа не е свободен - т.е. разбира се, всеки голям бизнес би искал да каже: „това е моята ниша и само аз ще работя в нея". Но това е невъзможно. В момента ние работим във всички страни на Европейския съюз като започнем от Испания и завършим до Румъния. Така че ние сме готови да се конкурираме активно - както на пазара в Сърбия, където вече се случва, така и на пазара в България".

Цената на петрола зависи от политиката и новите находища

„Цената на петрола се формира от множество фактори, включително и политически - например като ограничения на Иран или други страни. В момента ние работим в нова област, където трябва много работа. Досега има много области, които са вече разработени, интегрирани, а сега ние отиваме да търсим нефт дълбоко в морското дъно, започваме да работим и с онова, което наричаме „shale gas". В Русия имаме колосални количества от него. Трябва обаче да се погледне и от икономическа гледна точка, каква е рентабилността", каза руският бизнесмен. Той подчерта, ве към момента цената на петрола не може да е по-ниска от 80 - 85 долара.

„Традиционните находища завършват своя етап на развитие, това е естествен процес. Като с пиенето, съдържанието на бутилката не е вечно. Налага се да отворим нова бутилка, ако искаме да пием още и така - все пак на света му е нужно определено количество нефт, заради което трябва да търсим нови находища - например, арктически находища. Там ние вече сме достигнали на 3-4 км дълбочина със супер технологии, които ни позволяват да кажем на клиентите си да бъдат уверени, че ще има достатъчно нефтени продукти", допълни Алекперов.

Въпреки кризата в Украйна - „Лукойл" ще запази бизнеса си в страната

На въпрос на Дарик дали се е наложило по накакъв начин да преструктурирате бизнеса на „Лукойл" заради Украйна и присъединяването на Крим към Русия, Алекперов отговори: „Ние традиционно присъстваме на пазара в Украйна. Там ние голям нефтохимичен завод и голяма продукция. Ние днес работим спокойно на пазара в Украйна и не чувстваме негативен ефект от новата украинска власт. Ние вече водим диалог с новото правителство по икономическите въпроси. В нефтохимическия ни завод работят 4 000 души. Заради икономическата ситуация той е временно затворен, но всички получават заплати. Когато завършим разговорите си с правителството, което се надявам да стане в рамките на два - три месеца, ние ще отворим отново завода. Той е един изключително съвременен нефтохимичен завод. Ние завършихме строителството му през 2009 или 2010 г."
Алекперов е категоричен, че и много други отраси запазват позициите си в Украйна, въпреки напрежението в страната - пример за това са редица руски банки, инвеститори в металургичния отрасъл и други.

Алекперов за евентуалните санкции срещу Русия: Оставете икономиката да се развива свободно!

Санкциите ще донесат негативни последици - било финансови или технологични санкции, коментира Алекперов. „Но аз вече казах, че ние работим активно и на Европейския пазар, както и в САЩ. Там имаме голям офис в Хюстън, който се занимава с реализацията на морския ни проект. От тази гледна точка санкициите ще имат негативен ефект, но аз се надявам всички политически отношения да бъдат урегулирани, а икономиката да се развива самостоятелно", каза още шефът на „Лукойл".

*В материала са използвани и въпроси на журналисти от други медии