Въоръжени атакуваха Конгреса в Либия
Въоръжени атакуваха Конгреса в Либия / снимка: БГНЕС, архив

Въоръжени мъже атакуваха сградата на Генералния национален конгрес, който се готвеше да избере нов премиер, съобщиха депутати.

"Въоръжени мъже нахлуха в Конгреса. Ние знаем мотивите за нападението. Прекратихме работата си и гласуването беше отложено за следващата седмица", съобщи депутатът Тахар Мокни, цитиран от БГНЕС.

Сградата на Конгреса редовно става мишена на атаки на въоръжени групи като тази, която проникна на 2 март. Тогава двама депутати бяха простреляни.

Според членове на Конгреса новата атака е станала след спор между въоръжени протестиращи и охраната на сградата. Депутатите били евакуирани, но в периметъра на Конгреса продължават да се чуват изстрели, разказват очевидци.

Малко преди нападението членовете на Конгреса, най-висшата политическа и законодателна власт в страната, се готвеха да гласуват, за да изберат един от двамата кандидати за премиерския пост на втори тур.

Ахмед Миитиг, бизнесмен от град Мисрата, и Омар Ал-Хаси, университетски преподавател от Бенгази, получиха на първия тур съответно 67 и 34 гласа при 152 присъстващи депутати.

Според депутатите атаката била извършена от привържениците на единия кандидат, които получили информация за възможно поражение на фаворита им.