Либия ще гласува за нов парламент на 25 юни
Либия ще гласува за нов парламент на 25 юни / снимка: БГНЕС, архив

Либийската избирателна комисия насрочи за 25 юни изборите за нов парламент на страната, който ще замени Генералния национален конгрес, съобщи АФП, позовавайки се на либийската държавна информационна агенция Лана.

Генералният национален конгрес е най-висшата политическа и законодателна инстанция в Либия. Силно оспорвана, тази институция е обвинявана, че е допринесла за анархията, която цари в страната.

Мнозина наблюдатели смятат, че парламентът е източникът на кризата в Либия. Сградата му бе нападната в неделя от въоръжени групировки от района на Зинтан, които настояват за разпускането му.

Вчера правителството предложи парламентът да излезе във ваканция, за да се избегне гражданска война в Либия. Бивш генерал - Халифа Хафтар - започна от петък операция срещу радикални групировки в Бенгази, които обвинява в тероризъм. При сраженията загинаха десетки души, допълва БТА.

Властите обвиняват генерала, че се опитва да извърши държавен преврат. Той обаче получи подкрепа от различни бивши бунтовнически бригади и армейски поделения в борбата си срещу ислямистките милиции, които се зарекоха да отвърнат на удара, пораждайки опасения от гражданска война в изпадналата в анархия Либия, отбелязва АФП.