Недостиг на ток и на гориво мъчи либийската столица Триполи
Недостиг на ток и на гориво мъчи либийската столица Триполи / снимка: Guliver/Getty Images

От известно време в либийската столица Триполи не достигат горивата и не винаги има ток, а опашките пред бензиностанциите стават все по-дълги, предаде АФП. Причините са закъснели доставки на гориво. Кризата се задълбочава и от несигурността в страната, и от всекидневното спиране на електричеството.

Няколко бензиностанции бяха принудени да спрат работа. Причини за закъсняващите доставки не бяха съобщени. Властите само заявиха, че столицата Триполи не разполага с достатъчни запаси от гориво.

Пред бензиностанциите се извиват дълги опашки. Когато някои опита да се пререди, се стига до сблъсъци. Някои от чакащите дори използват оръжия по време на тези сблъсъци. Преходното правителство не успява да въведе ред в обхванатата от анархия страна. По-рано тази седмица то реши да разположи сили за сигурност в бензиностанциите, за да организира продажбите на горива.

От друга страна, заради високите температури климатиците в Триполи работят с пълна сила и електрическата компания беше принудена да въведе режим на тока от три до седем часа на ден, а на някои места дори и за повече.

След падането на режима на Муамар Кадафи през 2011 г. Либия страда от недостиг на ток. На електрическите централи бяха нанесени големи щети по време на 8-те месеца на сражения срещу режима на полковника.

Чужди компании, които ремонтираха централите, напуснаха Либия заради вълната от насилие и заради зачестилите атаки срещу чужди представителства, предава БТА.

Днес либийското правителство е съставило две комисии - за енергийната криза и за кризата с горивото. Богатата на петрол Либия внася 70% от горивото, което й е необходимо. Останалото количество се произвежда в рафинерията Зауия, в западната част на страната.