Шестима убити в сблъсъци на летището в Триполи
Шестима убити в сблъсъци на летището в Триполи / снимка: БГНЕС, архив

Най-малко шестима души бяха убити и 25 ранени при сблъсъци между въоръжени групи за контрол над летището на либийската столица Триполи, предаде АФП, като се позова на говорител на министерството на здравеопазването.

Въоръжени сблъсъци между враждуващи групи избухнаха тази сутрин на летището, което предизвика спиране на самолетните полети, съобщи ДПА, позовавайки се на местни медии.

Трафикът на летището ще бъде спрян поне за три дни, казал служител в авиокомпанията „Либиан еъруейз” пред независимия вестник „Ал Уасат”. Според печатното издание решението за затваряне на летището било взето, след като към него била изстреляна ракета.

От шосета към летището в Триполи днес отекваха взривове. Експлозии се чуваха и в други части на Триполи, предаде Ройтерс. Според неназован източник, цитиран от АФП, конфликтът е между бившите бунтовници от град Зинтан, които контролират летището, и съперничещи им групировки, които пък използват ракети, допълва БТА.

Сблъсъкът е избухнал, след като ислямистки милиции призоваха в социалните мрежи да бъдат прогонени бившите бунтовници от Зинтан от обектите, които контролират в столицата.

Отговорност за нападението поеха ислямисти, които искат да прогонят милицията от Зинтан, контролираща няколко обекта в южната част на Триполи, включително летището. Атаката бе отблъсната, но сблъсъците между двете групи продължават на други места.

Временните либийски власти не успяват да се справят с различните групировки на бившите бунтовници, участвали в свалянето на режима на Муамар Кадафи. Те отказват да се разоръжат и да се подчинят на централната власт, припомнят информационните агенции.