Психично болен намушка полицай
Психично болен намушка полицай / netinfo

Мъж с психично заболяване нападна полицай в разградското село Юпер.

Инцидентът е станал снощи около 19,50 ч. През деня 43-годишният Георги Стоянов, който е с диагноза „параноидна шизофрения”, си купил нож и демонстративно се разхождал с него из населеното място. Не бил агресивен към съселяните си, но без да има конкретен повод нарязал гумите на колата на съседите си, спряна пред дома им. Те подали сигнал до селския кмет, който се обадил в полицията в общинския център Кубрат. Трима полицаи пристигнали, за да предупредят мъжа да не извършва посегателства над чуждото имущество. Той обаче се бил заключил в жилището, в което живеел сам и не им отворил. Пристигнал и районният инспектор Харалампи Харалампиев, който успял да влезе в имота на Стоянов. Той бил на леглото си, завит с одеяло, преструвал се на заспал. Когато полицаят го доближил, Георги го наръгал ножа, скрит под одеялото.

Останалите служители на реда извели ранения си колега, откарали го в спешния център в Кубрат, откъдето бил транспортиран до болницата в Разград. Медиците установили перфорация на дебелото черво и слезката. 43-годишният Харалампиев е опериран и в момента е на командно дишане. В ОДМВР-Разград е организирана кръводарителска акция.

Мъжът от Юпер е обезвреден от групата за спешно реагиране около 1,00 ч. през нощта, тъй като се бил барикадирал в имота си. Задържан е за 24 часа в РУ”Полиция”. По случая е образувано досъдебно производство, за причиняване на тежка телесна повреда Наказателният кодекс предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

Нападателят е с диагноза „параноидна шизофрения” от юли 2013 година от ТЕЛК-Русе. Няколкократно е влизал в психиатрични заведения. Има и административно наказание за кражба.