Плевнелиев поиска да се отвoрят досиетата на КТБ
Плевнелиев поиска да се отвoрят досиетата на КТБ / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Плевнелиев поиска да се отвoрят досиетата на КТБ
74000
Плевнелиев поиска да се отвoрят досиетата на КТБ
  • Плевнелиев поиска да се отвoрят досиетата на КТБ

Да се актуализира бюджетът на Здравната каса така, както е предложено от сегашното правителство, да се ревизира бюджетът на държавата, за да се предпазим от евентуална финансова криза до избирането на следващото Народно събрание, да се предприемат мерки за връщане на доверието в БНБ, като се предприемат стъпки за решаване на кадровия проблем в банката, както и да се даде право на бъдещото служебно правителството да преговаря и да сключва споразумения за външни заеми при необходимост за стабилизация и социална защита.

За това призова народните представители президентът Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на парламента.

Президентът Росен Плевнелиев поиска да се разкрие цялата истина за "нерегламентираните връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с Корпоративна търговска банка.

Държавният глава направи специално обръщение в Народното събрание, в което обясни, че досиетата в КТБ трябва да бъдат отворени.

Освен това Плевнелиев призова за втори път за актуализация на държавния бюджет и на здравната каса, както и даване на възможност на служебния кабинет да сключва международни споразумения и да емитира дълг на външните пазари.

„25 години от началото на прехода, а цялата истина за принадлежността на политическия и обществен елит към комунистическите тайни служби все още не е казана".

След тази кратка ретроспекция държавният глава коментира актуалната ситуация в страната.

„Децата ни няма да ни простят, ако не отворим досиетата „КТБ", ако допуснем истината за КТБ да бъде заметена, изтъргувана, ако превърнем досиетата КТБ в новата златна мина за изнудване на политици, както досиетата на ДС досега, това ще бъде стратегическа грешка за държавата. Ако се разкрие цялата истина за нерегламентирани връзки на политици, съдии, прокурори, общественици с КТБ, подмененият преход на България ще приключи, а истинският ще започне. Казусът „КТБ" е големият тест днес за българската държава", добави Плевнелиев.

Президентът призова БНБ, Комисията за финансов надзор, Националната агенция за приходите, прокуратурата, комисиите за конфликт на интереси и за отнемане на незаконно придобитото имущество да координират действията си и "да си свършат работата докрай".

Според Плевнелиев, ако се замете истината за КТБ, подмененият преход на страната ще продължи за много години напред. Президентът подчерта още, че от днес до 6 август, когато би трябвало да бъде разпуснато 42-то Народно събрание, институциите трябва да продължат да изпълняват съвестно и отговорно своите задължения.

Това, че предстои разпускане на НС, сформиране на служебно правителство и предсрочни избори, според президента, не трябва да е оправдание за бездействие.

„За по-малко от година и половина вече второ редовно избрано правителство подаде оставка. През втората половина на 2014 г. ще се сменят три правителства. Същото беше и в първата половина на 2013 г. Три правителства се сменят в рамките на половин година вече втора поредна година. Това е белег на все по-трайна нестабилност, която затруднява икономиката и обществото. Трябва да положим усилия, за да приведем страната през трудностите", посочи още държавният глава в обръщението си.

Плевнелиев поиска да се отвoрят досиетата на КТБ
netinfo

Обръщението на президента към Народното събрание можете да прочетете ТУК

Цялото изказване на президента можете да чуете на Radio.Dariknews.bg