Розово ли е млякото на хипопотамите и защо?
Розово ли е млякото на хипопотамите и защо? / Thinkstock/Getty Images

Розово ли е млякото на хипопотамите и защо?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Бързият и кратък отговор е да, вярно е. Някъде може да прочетете, че и млякото на тибетския як е розово, но това не е вярно. Просто при първото закърмяне в млякото на яка има кръв и тя дава особения цвят, който после отново преминава в бял. При хипопотамите не е така. Те са единствените бозайници на земята с розово мляко. Причината е отдавна установена, но така или иначе ни е паднало да говорим за хипопотамите, нека не прибързваме, че кога друг път ще имаме случай.

Познавате добре животното хипопотам. Думата за него е гръцка и означава речен кон. Някои езици са я трансформирали и например на немски хипопотам е nilpferd - нилски кон. Древният свят е познавал хипопотамите. Първите срещи на хора с хипопотам са датирани от преди 160 000 години. Иначе Херодот ги описва 440 години преди Христа. Плинии Стари също им обръща внимание през 77 година. Със сигурност хипопотами са били използвани на игрите в Колизеума, така че хипопотамът се е радвал на известна популярност. Освен хипопотам в някои езици, например в руския се използва думата бегемот. Тя е библейска - бехемот е описан в книгата на Йов, като гигантско чудовище, което яде трева като вол и има опашка като кедър. Според редица тълкуватели става въпрос за слон, може би за крокодил, но най-вероятно за хипопотам. И оттам хипопотам, бегемот.

Дотук с името. Ще ви спестим разни семейни подробности за хипопотамите. Отиваме директно на розовия цвят на млякото. За разлика от повечето животни, които живеят хем на суша, хем във водата, хипопотамът има много малко козина. Козината е необходима, за да се предпазва от слънчевите лъчи. Хипопотамите си осигуряват тази защита, не само от лъчите, но и от бактериите, с помощта на особени секрети - хипосудоринова киселина и норхипосудоринова киселина. Пигментът на норхипосудориновата киселина е оранжев, а на хипосудориновата - червен. Ето защо тази секреция често пъти се нарича кървава пот, макар че не е нито кръв, нито пот. Защо са в толкова ярки цветове тези секреции? Защото целта им е да абсорбират вредните светлинни лъчи. Всички хипопотами секретират тези цветни киселини

Млякото е секрета на млечните жлези. И при всички бозайници е бяло. Но специално при хипопотамите то се смесва и с хипосудориновата и норхипосудориновата киселина и се оцветява в розово. Ето ви причината за цвета му. Освен това то е страшно калорично. Но и за това си има обективна причина. Бебето хипопотам започва да яде трева на три седмици, а дотогава суче. То се ражда 50 килограма и доста бързо дръпва от розовото мляко, така че млякото е не само розово, но и много хранително. Надявам се изяснихме проблема с розовото хипопотамско мляко. То е розово не защото му добавят сладко от ягоди или нещо подобно, а заради хипосудориновата и норхипосудориновата киселина.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук