Даниела Бобева:  За съжаление формулата „експертно правителство” се провали
Даниела Бобева: За съжаление формулата „експертно правителство” се провали / netinfo

„Оценявам високо експертните качества на правителството, но според мен формулата „експертно правителство” се провали. Това призна в Кърджали вицепремиерът в оставка Даниела  Бобева по време на среща с представители на местната власт. „В България поне на този етап няма място за експертни правителства, трябва много силни политици да влизат в тях, с голямо политическо доверие и освен това да говорят не само като експерти, а и като политици”, каза вицепремиерът в оставка.

Според нея една от причините за провала на формулата „експертно правителство” се крие в тежката политическа обстановка. „Потопени бяхме в една политическа действителност, с едни медии, които бяха тотално агресивни към  нас. От всяка хубава идея, се вадеха негативи”, обясни вицепремиерът в оставка Бобева.

По думите й в такава ситуация само много силни политици могат да се справят и такива трябва да влизат в следващите правителства.

Вицепремиерът в оставка Даниела Бобева пристигна в Кърджали във връзка със съгласуването на подробните устройствени планове и обезщетенията на собствениците на земи, засегнати от трасето на междусистемната газова връзка Гърция България. Какво се случва с хората, които не са подали възражения или са собственици на земи, но живеят в чужбина, попитаха общински съветници от местния парламент.

 

От отговора на експертите, придружаващи Бобева, стана ясно, че независимо от формата на собственост на земята, тя ще бъде обезщетена по един и същи начин за всички. Това ще се случи на един по-късен етап, когато се сформира оценителна комисия, но не по рано от одобрението на подробните устройствени планове.