БСП върна мандата за съставяне на правителство
БСП върна мандата за съставяне на правителство / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
БСП върна мандата за съставяне на правителство
74010
БСП върна мандата за съставяне на правителство
  • БСП върна мандата за съставяне на правителство

След като ГЕРБ вчера върна мандата за съставяне на правителство на държавния глава Росен Плевнелиев, днес и БСП направи същото.

Атанас Мерджанов и Корнелия Нинова представляваха ПГ на Коалиция за България. Те разговаряха близо час с държавния глава. След срещата Атанас Мерджанов беше категоричен, че БСП няма да подкрепи искането на президента Народното събрание да гласува решение, с което бъдещият служебен кабинет да има право да тегли заеми и да преговаря с международни финансови институции.

Според Мерджанов служебният кабинет трябва да отговаря единствено за провеждането на изборите.

За много кратко време охладняха отношенията между доскорошните коалиционни партньори БСП и ДПС, като днес Мерджанов отново повтори опасенията си, че ГЕРБ и ДПС могат да съставят ново правителство в рамките на настоящия парламент.

Днес формациите на Бойко Борисов и Лютви Местан успяха да гласуват решение следващата седмица да се разгледа актуализацията на републиканския бюджет. БСП отново подчерта, че няма нужда от подобна актуализация.

Най-вероятно третата политическа сила, на която Плевнелиев ще избере да връчи мандата, е ДПС, като се очаква това да стане в понеделник.

Вчера единствено „Атака" от парламентарно представените групи не присъства на срещата при президента. Всички останали се обявиха за провеждането на предсрочни избори на 5 октомври.