НСОРБ: Настояваме централната власт да бъде достатъчно равнопоставен партньор на местните власти
НСОРБ: Настояваме централната власт да бъде достатъчно равнопоставен партньор на местните власти / netinfo

«Настояваме централната власт да бъде достатъчно коректен равнопоставен партньор на местните власти. Досега бяхме достатъчно дипломатични по отношение на централната власт.Този подход трябва да бъде променен». Това се казва в обръщение на НСОРБ, което бе гласувано на заседанеие на Управителния съвет на сдружението, проведено в Кърджали. Обръщението е адресирано към бъдещите депутати от 43-то Народно събрание и ще бъде изпратено до всички политически формации в страната.

Според председателят на УС на НСОРБ Тодор Попов посланието е различно от всички останали досега и се отличава с категоричността си. „Не желаем да ни вменяват отговорности, които не са обезпечени финансово. Сега  общините предоставят 80 % от публичните услуги на гражданите, а да получават срещу това едва 15 % ресурс. Изключително важно е оттук нататък държавата да бъде коректен партньор и в усвояването на средства от Европейските фондове от българските общини. Крайно време е централната власт да разбере, че ние сме двете страни на една и съща монета”, заяви Тодор Попов.

Той съобщи пред журналисти, че Националното сдружение ще настоява новият Закон за данък смет да влезе в сила от 2016 година, а не от началото на 2015-а. „ Все още няма разработена методика за определяне на таксата, а общините трябва да направят разчетите си за следващата година в края на 2014”, обясни  Попов.

 

В работата на заседанието участва изпълнителният директор на Сдружението Гинка Чавдарова, кметовете на седемте общини в Кърджалийска област, председателят на местния парламент в Кърджали Раиф Мустафа. Участниците във форума бяха поздравени от вицепремиера в оставка Даниела Бобева, която ги посъветва да работят по усърдно за привличавне на инвестиции по регионите.