Победа на най-добрия кандидат очакват претенденти за лидерския пост в БСП
Победа на най-добрия кандидат очакват претенденти за лидерския пост в БСП / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Силен конгрес и победа на най-добрия кандидат очакват от 48-я конгрес на БСП претендентите за лидерския пост Михаил Миков, Мая Манолова и Янаки Стоилов.

Силен и консолидиращ конгрес, след който БСП да продължи силно напред, прогнозира преди журналисти Михаил Миков преди началото на форума, на който делегатите ще избират председател на партията.

Той, както и конкурентите му Мая Манолова и Янаки Стоилов, са категорични, че ще участват в надпреварата до последно и няма да си правят отвод.

Нека спечели този, който ще предложи и ще направи промяна в БСП, си пожела Мая Манолова, като добави, че се надява да спечели най-добрият и този, който социалистите харесват. Надявам се, че всичко, което ще се случи на този конгрес, да
бъде разбираемо и ясно, че няма да има нагласени сценарии и ще има честно състезание, коментира още тя. По думите й БСП е единствената демократична партия в България и делегатите имат право свободно да си изберат лидер.

Мая Манолова отбеляза, че трябва да се върне демокрацията в партията, решенията да се вземат от органите, които са легитимни, а не да се донасят отвън, да се дадат права на местните структури да определят листите за предстоящите избори, включително и техните водачи. Тя заяви, че е необходимо да се върнат моралът и почтеността в политиката.

Янаки Стоилов също постави акцент върху необходимостта партията да има авторитетен център и влиятелни структури по места, както и активен диалог между тях. Надявам се делегатите да направят своя избор с разум и сърце, отбеляза той. Кандидатът за председател на социалистите подчерта, че промяната в БСП е започнала още, когато е обявен курс за радикални леви реформи. Въпросът е тези реформи, подчерта, Стоилов, да бъдат реално приложени, да има високо съответствие между обявената от нас политика и реалните ни действия, да има хора, които напълно да отговарят на очакванията на левите избиратели.

Източник: БТА