Пръскат срещу комари и кърлежи в Сливен
Пръскат срещу комари и кърлежи в Сливен / Dariknews, Архив

Пръскане срещу комари започна в Сливен. До 15 август ще бъде извършено първото пръскане. Обезпаразитяването е съобразено с метеорологичната обстановка и съгласно всички нормативни изисквания.

Пръскането започва в 23 часа по поречията на реките Асеновска, Новоселска и Дюлева, на територията на града. В предвидените дни за обезпаразитяване от 21 часа ще се извърши и първоначално пръскане срещу комари в Кермен и селата Крушаре, Бозаджии, Скобелево, Самуилово и Ковачите.

Ще се пръска извънредно срещу кърлежи заради дъждовното лято и допълнителна дезакаризация на градинките с обществено предназначение. Поради атмосферните условия тази година, благоприятстващи увеличаване популацията на кърлежите ще се извърши и допълнителна обработка на общо 2085,976 дка тревни площи, от които 1076,379 в Сливен, 154, 597 дка в социалните и детските заведения и 855 дка в селата. Допълнителната дезакаризация на градинките с обществено предназначение ще се извърши в двойно повече по-голяма площ  в сравнение от досега обработваните площи.

Целта е поддържане на допустими нива на вредителите, безопасни за здравето на хората в обектите, разкрити на територията на община Сливен.

През месец август ще се осъществи дезинфекция на пясъчниците в детските ясли и детски градини.

Съгласно заповед на кмета на община Сливен Кольо Милев е определена комисия за ежедневен контрол на извършените обработки за дезинсекция, дератизация и дезакаризация на територията на общината. Препаратът, с който се обезпаразитяват терените се казва „Фендона 60 СК” и е безвреден за хора и животни.

Дезинсекцията на пясъчниците в детските заведения и в парк „Юнак” се извършва с препарат Клодан Д, също безвреден. На обработените места се слагат табели с указания за гражданите и телефон за обратна връзка. Гражданите могат да подават сигнали за наличие на кърлежи в общински тревни площи в стая 124 или на телефон 044/ 611 124 в общината.