Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия заради болестта „син език” в Ямболско
Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия заради болестта „син език” в Ямболско / Дарик Сливен, Архив

Две огнища на заболяването „син език” са регистрирани в Ямболска област, съобщи за Дарикд-р Стоян Колев, директор на дирекция "здравеопазване на животните" в Областна дирекция „Безопасност на храните” .

Заразени са две телета, от селата Межда и Малко Шарково. Заболяването е констатироно чрез лабораторни изследвания. Има съмнения за зараза в още 15 села на общините Болярово и Елхово. С признаци на заболяването са 18 овце и две крави, за които се очакват резултати.

На 31 юли, четвъртък Областната епизоотична комисия в Ямбол ще проведе извънредно заседание.

Болните животни се изолират и се очакват резултатите от кръвните проби. Предприети са мерки срещу разпространението на болестта. Със нарочна заповед за клинично доказаните болни животни ще бъде извършена евтаназия в екарисажа във Варна. Забранена е нощната паша, пашата около водоемите, реките и местата с висока влажност. Ще бъде извършена и дезинфекция на стопанските дворове, обори  и ферми, добави д-р Колев.

На територията на петте общини в Ямболска област има 25 000 говеда, 56 000 овце и 17 000 кози.

"Син език" е вирусно заболяване по домашните и дивите преживни животни. Най-често боледуват овце, но не само. Наблюдават се поражения по устната лигавица. Характерен признак е наличието на задух, а болните животни куцат. При някои от щамовете смъртността може да достигне до 70%. Преди 1998 г. това заболяване е докладвано много рядко в Европа и е приемано за тропическа болест характерна за Африканския континент.