Сливен недоволства срещу високата музика
Сливен недоволства срещу високата музика / sxc.hu

Сливналии се оплакаха и настояват кмета, областния управител и полицията да вземат мерки срещу съграждани, които нарушават обществения ред с висока музика. От Обществен  екоекспертен консултативен съвет изпратиха гневно писмо, в което се заявява, че хората не могат да си почиват.

В писмото се казва, че години наред гражданите в  град Сливен са подложени на системен тормоз от звученето на музика с високи децибели. Това се случва по време на делнични и почивни дни, национални  празници, по всяко време на денонощието. „Кварталите се огласят от ритмите на  музика, която с мощни уредби се разнася  далеч извън пределите на жилището, от което се предлага.  Най-често музиката се пуска   от граждани на Сливен, живеещи в квартали с компактно ромско население / и не само/  - кв. "Комлука",   ул."Чудомир Кантарджиев", къщите в непосредствена близост до ПГ по текстил и облекло- ул. "Абланово" и съседните на нея,  квартал "Надежда", вилната зона непосредствено преди м. Дюлева река, както и на много други места.  На всеки опит за забележка от страна на потърпевши, се отговаря, че има сватба, кръщене, рожден ден и какво ли още не.Нарушава се спокойствието на гражданите, грубо се навлиза в личното им пространство, отнема им се правото сами да определят начина на отдих, забавление, любима музика, без този избор да бъде натрапван на околните.   Гости на Сливен, отседнали в хотелите,  открито изразяват своето възмущение, остават с негативни впечатления и едва ли биха споделили добри отзиви за  града ни.  Независимо от наличната  нормативна уредба, чувството за безнаказаност е добило огромни размери”.

Необходимо е МВР, Прокуратурата, Община Сливен е да предприемат  необходимите действия и  да помогнат  за трайното  преустановяване на  тази практика, в името на толерантността  към  хората  с  различни вероизповедания, да се постигне договореност за намаляване на звука от Джамията в кв."Надежда", а кметът на общината да внесе предложение  на заседание на Общинския съвет за промяна в Наредбата за обществения ред на територията на община Сливен относно завишаване санкциите спрямо нарушителите.  Но най-вече да се осъществява ефективен контрол по спазването на Наредбата, тъй като  практиката доказва, че контрол няма” се казва още в писмото.