БНБ ще удължи надзора над Корпоративна банка
БНБ ще удължи надзора над Корпоративна банка / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Квесторите в Корпоративна търговска банка да предложат проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за банката. Това решение е взето от Управителния съвет на Централната банка, съобщиха от пресцентъра на институцията. Квесторите трябва да изготвят и предложение до 10 септември за необходимостта за удължаване на срока на специалния надзор на банката.

Активите на банката към края на юни са над 6,89 млрд. лева, което e със 741 млн. лева по-малко от сумата към месец по-рано. Високо ликвидните активи са 144,3 млн. лева, като намалението спрямо края на предходния месец е 671,9 млн. лева. Портфейлът от ценни книжа е в размер на 776,9 млн. лева, а кредитният портфейл е в размер на 5,26 млрд. лева. Депозитите от граждани и предприятия към 30.06.2014 г. са 5,62 млрд. лева, като намалението спрямо края на май е 630,7 млн. лева. Финансовият резултат на банката към 30.06.2014 г. е загуба в размер на 65,3 млн. лв. и се дължи изцяло на начислените през месеца разходи за обезценки на кредитния портфейл. Същевременно квесторите отбелязват, че тези разходи за обезценки са определени по съществуващите в КТБ процедури за прилагане на вътрешните правила на банката, които не осигуряват пълно съответствие с изискванията на Международните стандарти за финансова отчетност (МСФО).

На основата на неодитираните отчети общата капиталова адекватност на банката към 30.06.2014 г. е 10,54 на сто, а адекватността на капитала от първи ред - 7,86 на сто.

В доклада за текущото състояние на банката подробно са изброени действията на квесторите в изпълнение на определените им със закона задължения. Предприети са всички действия по текущото управление и контрол върху дейността на банката в условия на специален надзор. Осигурено е изпълнението на решенията на УС на Българска народна банка (БНБ) както по отношение на наложените ограничения върху дейността на банката, така и за намаляването на лихвите по депозити и сметки до средните пазарни нива. Осигурено е също така и спазването на задълженията към регулаторните органи.

Квесторите незабавно са предприели мерки за сигурност, сред които смяна на дружеството, осъществяващо физическа и техническа охрана към момента на налагане на надзора, с друго дружество. Извършено е предаване и приемане на охраната на всички финансови центрове и офиси, както и всички други обекти на КТБ АД в цялата страна. Изготвени са охранителни обследвания и са утвърдени планове за охрана на обектите и пропускателния режим. Извършени са промени в пропускателния режим на помещенията, като е преустановен достъпът на бившите членове на УС и НС на банката, както и на свързани с тях лица и др.

Едновременно с това са предприети и адекватни действия за защита на интересите на банката както във взаимоотношенията с длъжниците, така и по отношение на кредиторите. Проведени са множество срещи с редица длъжници и кредитори за уточняване на взаимоотношенията в условията на надзорни ограничения върху дейността на банката.

В допълнение на регулярните задължения квесторите успешно са организирали заделянето на значителен човешки и материален ресурс за осигуряване на работата както на външните одитори, така и на правоохранителните органи.

Сред решенията на управителния съвет са: 

2.1. Да създадат специален екип, който в срок до 15.09.2014 г. да организира подготовката на кредитните досиета за целите на одиторската оценка и да подпомага квесторите в управлението на взаимоотношенията с кредитополучателите, включително и за предприемане на необходимите действия спрямо длъжници, които не осигуряват редовно обслужване на своите задължения към банката;

2.2. Да сключат договор за правна помощ по прегледа на обезпеченията като част от процеса на окомплектоване и подготовка на кредитните досиета;

2.3. Да сключат допълнителни договори с одиторските фирми „Ърнст и Янг Одит” ООД, „Делойт одит” ООД и „Афа” ООД за цялостна оценка на активите на банката, която да бъде осъществена в срок до 20.10.2014 г. на основата на резултатите по т.2.1 и т.2.2.

2.4. Да предложат на БНБ проект на покана към акционерите за заявяване на интерес и деклариране на възможност за осигуряване едновременно на капитал и ликвидна подкрепа за КТБ АД.

2.5. До 20.08.2014 г. да извършат промени във вътрешните правила и процедури за определяне на обезценките по кредитни експозиции с цел обезценките на експозиции със съществени нарушения в обслужването да се определят на индивидуална основа, с което да се постигне пълно съответствие с МСФО.

Квесторите да представят в БНБ информация за хода на изпълнение на направените препоръки в срок до 05.09.2014 г.