БСП: Служебният кабинет подготвя почвата за бъдещо управление на ГЕРБ
БСП: Служебният кабинет подготвя почвата за бъдещо управление на ГЕРБ / снимка: БГНЕС

Заместник-председателят на БСП Драгомир Стойнев заяви на пресконференция на партията, че служебният кабинет подготвя почвата за бъдещо управление на ГЕРБ. По думите му се готви реваншизъм, прикрит под ревизия на управлението на Пламен Орешарски, предава БТА.

ГЕРБ ускорено навлиза в изпълнителната власт, преди да са проведени предсрочните парламентарни избори, каза от своя страна зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. По думите му чрез кадровите промени, които се извършват от служебното правителство на Георги Близнашки, се прави опит, както на централно, така и на областно ниво, да бъдат поставени хора, които политически пряко са свързани с ГЕРБ. Това повдига въпроси за характера на служебното правителство, отбеляза Стоилов.

Той направи паралел със служебното правителство на Марин Райков през 2013 г., когато не били направени почти никакви промени в заварената администрация след управлението на ГЕРБ. От БСП апелират назначенията да бъдат професионално обосновани и само там, където са необходими.

Мая Манолова пък определи действията на служебния кабинет като "политическа метла". Според нея лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов стои зад назначенията на заместник-министри, областни управители и шефове на агенции. Манолова заяви, че служебният кабинет бил "план Б" на Борисов, в случай, че не успее да състави правителство след изборите.

Попитан за назначението на Ваньо Танов като директор на Агенция "Митници", Янаки Стоилов заяви: "Състоянието на митниците в последните години никога не е задоволително, но защо винаги се прибягва до назначения, които да потвърждават тези язви? Вместо да се търсят решения, които да доведат до по-добро, постоянно се връщаме към варианти, които трябва да обслужват едни или други групи, да запазват общия подход, който съществува в тези структури".

По повод кандидатурата за български еврокомисар, Янаки Стоилов заяви, че на едни от разговорите при президента е било постигнато съгласие, че трябва да се проведат консултации между основните партии, за да се формира българска позиция по въпроса, но такива не са направени. "До момента не чухме нито виждане от страна на служебното правителство, нито от посочения за кандидат за български еврокомисар какви са основните проблеми пред външната политика на Европейския съюз", коментира Стоилов.

"На нас не ни дават аргументи какви европейски и какви български въпроси ще бъдат решени чрез тази кандидатура", допълни той.